Vandspareråd

Vi skal passe godt på vores grundvand og tænke over, hvad vi bruger det til. Der kan tilmed være gode penge at spare, hvis man sparer på vandet.

 Herunder kan du finde gode råd til hvordan DU sparer på vandet.

Percolator

Installer perlatorer på vandhanerne. De blander luft i vandet, så strålen virker større. Installerer du samtidig en vandbegrænser, 

nedsætter den gennemstrømningen af vand i hanen og til sammen kan de spare op til 40 % på dit vandforbrug.

 Spørg din lokale VVS-installatør til råds om hvilke vandbegrænsere, der er bedst og du eventuelt selv kan montere.

Vandbesparende Bruser
Anskaf en vandbesparende bruser. Den har et forbrug på 4-6 liter vand pr. minut mod en almindelig bruser, der bruger 6-9 liter pr. minut.

Tag Brusebad
Tag brusebad i stedet for karbad og luk for vandet, når du vasker hår og sæber dig ind. Bad og personlig hygiejne udgør ca. 36 % af vandforbruget i husholdningen, så her er der mange penge at spare.

Skift Toilettet Ud
Hvis du har et ældre toilet, så skift det ud til et nyt vandbesparende to-skylstoilet. Det ældre bruger mellem 9 og 12 liter pr. skyl mens et to-skylstoilet blot bruger 2 til 4 liter vand pr. skyl.

Lad Ikke Vandet Løbe
Luk for vandhanen, når du børster tænder. Derved bruger du ca. 1 liter vand i stedet for 10 liter pr. gang. Lad ikke vandet løbe, når du vasker op, skræller kartofler eller skyller grøntsager. Brug i stedet en balje.

Fyld Vaske- Og Opvaskemaskine Helt Op
Fyld vaske- og opvaskemaskinen helt op inden du sætter dem i gang. De bruger lige meget vand og strøm hvad enten de er tomme eller fyldte. Når du anskaffer nye hårde hvidevarer, gå da efter dem, der har energimærke A eller højere.

Vand På Køl
Hav altid en kande med vand i køleskabet, så slipper du for at lade hanen løbe, hver gang én i familien skal have et glas koldt vand.

Bilvask
Brug spand og børste når du vasker bilen. Til bilvask med haveslange kommer du nemt til at bruge 200 liter vand. Med spand og børste bliver bilen ren med kun 20 liter vand.

Havevanding
Vand have med kande i stedet for med haveslange og anskaf en regnvandsbeholder, så du kan bruge det opsamlede regnvand til at vande med i stedet for vand fra hanen. Husk at vande om aftenen, hvor fordampningen er lavere.

Tjek Toilet Og Vandhaner
Tjek jævnligt om toilettet siver eller løber. Et toilet, der løber, så det er svært at se, spilder let 100.000 liter vand om året. Tjek om vandhanerne er utætte. En vandhane, der drypper langsomt, spilder nemt 7.000 liter vand pr. år.

Aflæs Vandmåleren Jævnligt
Husk at aflæse din vandmåler jævnligt (mindst én gang i måneden). På den måde kan du se om vandforbruget pludselig begynder at stige uforklarligt. Når der er lukket for al vand i huset skal tælleren samt det lille tandhjul på måleren stå helt stille. Gør den ikke det, kan det betyde at et toilet løber eller der kan være en lækage på et vandrør. Det er derfor en god idé at få en VVS-installatør til at tjekke installationerne.