I Lemvig-området oplever vi stigende udfordringer med højtstående grundvand, som skaber problemer på marker og i byområder. I stedet for at betragte dette som et affaldsprodukt, ser vi det som en potentiel ressource. Gennem Vandternativet undersøger vi mulighederne for at behandle dette terrænnære grundvand, så det kan anvendes som teknisk vand i industrien, eksempelvis til Power-to-X-anlæg. Dette tiltag bidrager både til at reducere belastningen på vores drikkevandsressourcer og til at håndtere lokale vandudfordringer.
Samarbejde på tværs
Projektet er et samarbejde mellem flere aktører, herunder Teknologisk Institut, Klimatorium, Fors, Vestforsyning, Montrose Environmental Group Denmark (ECT2) og SUEZ Danmark. Sammen arbejder vi på at udvikle og demonstrere løsninger, der kan sikre industriens vandbehov gennem alternative vandkilder og effektiv håndtering af problematiske vandfraktioner.
Fokus på teknologi og miljø
Der arbejdes på flere innovative vandbehandlingsprojekter, herunder et fuldskalaanlæg hos os i Lemvig Vand, hvor koncentrerede spildstrømme fra produktionen af ultrarent vand til Power-t-X-industrien behandles. Et andet fuldskalaanlæg er placeret ved Ringen ved Fors i Roskilde, hvor teknisk vand produceres til lokale industrier ved hjælp af overfladevand. Derudover er et pilotanlæg ved Vestforsyning i Holstebro i gang, som fokuserer på avanceret efterbehandling af renset spildevand for at forbedre vandkvaliteten.
Disse teknologier skal kunne fjerne miljøfarlige stoffer som PFAS og tungmetaller samt håndtere de koncentrerede restprodukter fra vandrensningen. Løsningerne designes, så de kan tilpasses forskellige industriers behov for vandkvalitet og mængder.
Vandternativet, er støttet af Miljøstyrelsen som et MUDP Fyrtårnsprojekt - januar 2025 til juni 2028.